Drewniany blat kuchenny
Nie ma kuchni bez blatu kuchennego. Jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia. Właściwie można by powiedzieć, że najważniejszym ze względu na jego funkcjonalność. Wybór blatu to rzecz podstawowa, kiedy myślimy o kuchni. My proponujemy, żeby to był blat drewniany, ponieważ poza jego praktyczną stroną, potrafi świetnie się wkomponować w przestrzeń mebli, drzwi i okien. Drewno ma po prostu takie właściwości i dobrze o tym wiedzieć i umiejętnie z tego skorzystać. Tym bardziej, że jak mówią, kuchnia, to często serce domu. Podstawową zaletą drewnianego blatu jest możliwość wielokrotnego odnawiania. Można by powiedzieć – a cóż to za zaleta? Skoro tak często trzeba go odnawiać. To może oznaczać, że jest podatny na uszkodzenia. Faktem jednak jest, że nie ma takiego tworzywa, z którego powstają blaty bez możliwości usterki. Kuchnia, to nie salon, ani żaden inny pokój. Tego raczej nie trzeba nikomu tłumaczyć.Prawdziwe pole bitwy
Kuchnia to czasami prawdziwe pole bitwy, szczególnie, kiedy spieszymy się z przygotowaniem posiłku lub na bieżąco coś przygotowujemy podczas spotkania w większym gronie. Na stole, wokół którego siedzą domownicy, czy goście, wszystko jest niemalże idealne. Ale blat kuchenny w tym czasie poddawany jest wielu presjom. Niektóre z nich mogą, a nawet mają prawo zostawić trwały ślad. I co wtedy? I wtedy właśnie sprawdza się to, o czym napisaliśmy wyżej – blat kuchenny bez problemu można poddać odnowie. Bez względu na to, w jaki sposób był impregnowany. Wystarczy go lekko zetrzeć i nanieść nową warstwę. Tego żaden inny blat nie jest w stanie zagwarantować. I nawet taki moment, który często w domach przeżywamy, moment paniki, że za bardzo blat został wyeksploatowany, że być może czeka nas w najbliższym czasie wymiana – w tym przypadku nie musimy się o to martwić. Blat drewniany na wymiar odzyska swoją wartość.
