Blat lakierowany czy olejowany – co wybrać?

Blat lakierowany
Lakierowanie i olejowanie to dwie najczęściej wykorzystywane metody zabezpieczania drewna. Lakierowanie jest wykorzystywane znacznie częściej niż olejowanie, niemniej jednak zanim podejmiesz decyzję jakie zabezpieczenie wybrać dla drewnianego blatu w kuchni czy łazience najpierw dowiedz się dokładnie czym charakteryzują się obie te opcje. Blat lakierowany Lakierowaniem nazywamy nakładanie warstwy lakieru na powierzchnię drewnianą. Lakier nie wynika w drewno tworzy jedynie powłokę na zewnętrznej jego powierzchni. Lakier może być nakładany bezpośrednio na drewno, ale można go kłaść również na powierzchnie drewniane wcześniej pomalowane lub pokryte bejcą. Warstwa lakieru chroni drewno przed zabrudzeniami i wilgocią. Znacznie ogranicza, a często zupełnie blokuje wymianę powietrza i wilgoci między drewnem i jego otoczeniem. Dzięki temu drewno jest bardziej odporne na wypaczenie, zbytnie wyschnięcie czy pochłanianie nadmiernej ilości wody. Wielu z nas lakierowanie kojarzy się z nadaniem drewnu lśniącej powierzchni. Warto jednak wiedzieć, że w sklepach dostępnych jest wiele lakierów matowych lub półmatowych. Zaletą lakierowania jest również zabezpieczenie koloru i naturalnej faktury drewna. Powierzchnie lakierowane pięknie wyglądają, są funkcjonalne i trwałe. Do utrzymania ich w czystości wystarczy miękka ściereczka oraz woda z delikatnym detergentem. Nie wymagają też specjalnej pielęgnacji (nie licząc podłóg, które należy systematycznie pastować). Największą wadą drewna lakierowanego jest jego wygląd po uszkodzeniu. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. Na szczęście można zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co znacznie poprawia wygląd powierzchni drewnianej.

Olejowanie

Olejowanie to druga technika zabezpieczania drewna. Drewniana powierzchnia jest pokrywana warstwą specjalnego oleju, który jest nakładany na drewno kilkukrotnie. Podczas tego zabiegu wnika on głęboko w drewno i zmienia nieco jego naturalny kolor. Najczęściej w wyniku olejowania drewno ciemnieje i uwidacznia się jego naturalna struktura. Olej zabezpiecza drewno przed zabrudzeniami i wilgocią jednakże mniej skutecznie niż lakier. Powłoka olejowa pozwala drewnu „oddychać”. Może to być zaletą jak i wadą olejowanych powierzchni. Drewno olejowane jest bardziej podatne powstawanie plam aniżeli drewno lakierowane. Należy zwracać baczną uwagę na wszelkie wilgotne i kolorowe zabrudzenia. Olejowane powierzchnie wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Nie wystarczy umycie ich wilgotną ściereczką – niezbędne jest systematyczne odnawianie warstwy oleju poprzez nakładanie środka renowacyjnego co najmniej 2-3 razy w roku. Zaletą powierzchni olejowanych jest większa odporność na zarysowania niż w przypadku drewna lakierowanego. Rysa powstająca na drewnie olejowanym szybko znika i staje się niewidoczna. Co jednak nie oznacza, że drewno olejowane jest zupełnie niezniszczalne.

Kuchenne blaty drewniane

W naszych domach bardzo często montowane są w kuchni blaty drewniane. Są one ładne i wygodne w użytkowaniu. Doskonale sprawdzi się lakierowany blat do kuchni. Jest on odporny na zabrudzenia i łatwy do utrzymania w czystości. Nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Codzienne prace podczas przygotowywania posiłków nie mają też na niego dużego wpływu, dzięki czemu lakierowany blat może służyć wiele lat. Blat olejowany w kuchni pięknie wygląda, ale niestety jest bardziej narażony na zniszczenie. Soki z warzyw i owoców, rozlana herbata czy inne codzienne zabrudzenia mogą spowodować powstanie plam trudnych do usunięcia. Blat kuchenny może już po niedługim czasie użytkowania stracić swój piękny wygląd. Dlatego też olejowany blat do kuchni nie jest najlepszym wyborem. Wybierając drewniane blaty do kuchni warto zastanowić się nie tylko nad ich wyglądem ale także zabezpieczeniem. Blaty lakierowane są znacznie bardziej wytrzymałe na typowe zabrudzenia kuchenne. Można je łatwo wytrzeć z zabrudzeń a dodatkowo nie potrzebują specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nieco inaczej jest w przypadku blatów olejowanych. Znacznie łatwiej ulegają one zabrudzeniom i wymagają specjalnych zabiegów konserwacyjnych, w zamian za to nie widać na nich wielu zarysowań i wspaniale prezentują się w kuchni. Podejmując decyzję o wyborze blatu do kuchni warto zastanowić się jakie cechy są najważniejsze w naszym wypadku.  

Dodaj komentarz

You have to agree to the comment policy.

Skontaktuj się z nami

Jeśli poszukują Państwo wysokiej jakości produktów drewnianych zapraszamy do naszej stolarni. W razie jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu osobistego, mailowego lub telefonicznego. Będzie nam bardzo miło, jeśli wybiorą Państwo nasze usługi.

Stolarnia i biuro
Miasto

ul. Ogrodowa 17 05-420 Józefów Warszawa

Showroom i magazyn
Miasto

ul. Poleczki 13 paw. 3 02-822 Warszawa
wg. GPS ul. Tango 5

Formularz kontaktowy

Imię

Email

Temat

Wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych w celu otrzymania odpowiedzi na zadane pytanie oraz powiązanych. Zgoda jest dobrowolna natomiast wymagana w celu otrzymania odpowiedzi. Mam prawo cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Szczegółowe informację na temat przetwarzania danych znajdziesz w Polityce Prywatności

Kontynuując przeglądanie naszej strony z blatami zgadzasz się na korzystanie z ciasteczek. Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij