Blat drewniany i laminowany. Przegląd możliwości

Przy wyborze blatów, jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczy tego, czy lepszy blat drewniany, czy może jednak laminowany. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Nawet jeżeli pokażemy ich zalety, zwrócimy uwagę na to, co warto o nich wiedzieć, to na końcu pozostają kwestie bardzo nieprecyzyjne, jak nasze przyzwyczajenia. Bo blaty te, szczególnie w kuchni, wymagają również naszej uwagi. Nie wystarczy wybrać odpowiedni rozmiar, gatunek drewna lub rodzaj laminatu. Potrzebujemy odpowiednio też je pielęgnować. Można śmiało uznać, że kiedy zastanawiamy się nad wyborem blatu, najczęściej chcemy go mieć w kuchni. Ze względu na to, że to ważne miejsce w każdym mieszkaniu, prawie, że jego serce – wybór wymaga namysłu. Jeżeli zdecydujemy się na blat drewniany, zyskujemy gwarancję naturalności. Jeżeli postawimy na blat laminowany – jego wygląd zewnętrzny może przybrać różną formę. A nawet imitować drewno. Chociaż trzeba zaznaczyć, że do wyboru będziemy mieli w tym przypadku naprawdę spory wachlarz wzorników. Nie ma więc co ich sobie przeciwstawiać, a raczej dobrze poznać ich możliwości. Będzie nam łatwiej podjąć decyzję.

Blat drewniany

Decydując się na blat drewniany możemy być pewni, że są takie gatunki, jak buk, czy dąb, a z egzotycznych drzew – teak lub bambus, które zapewnią nam twardy i stabilny produkt. Są więc odporne na wilgoć, zmiany temperatur, jak i radzą sobie z uszkodzeniami mechanicznymi. Jednak jeżeli położymy na nim przez przypadek gorący czajnik, to na pewno pojawi się problem. Jednak – i to jest niezwykła cecha tego rodzaju blatów – jesteśmy w stanie sobie z tym poradzić. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, z pomocą których zregenerujemy uszkodzone miejsca. Jeżeli zależy nam na tym, by służył nam jak najdłużej, warto co najmniej raz w roku, odnawiać jego powierzchnię.

Blaty laminowane

Można śmiało powiedzieć, że są bardzo popularne. Dzieje się tak, ponieważ są w pewnym sensie jak kameleon. Dzięki dostępnym dekorom, imitują drewno, kamień, marmur, czy beton. A więc czasami łatwiej je wkomponować w kuchnię, kiedy dominuje w niej jeden z tych elementów. Bez problemu radzą sobie z wilgocią. Zwraca się uwagę na to, że źle zabezpieczone brzegi, powodują, że te miejsca chłoną wodę i blaty pęcznieją. Być może tak jest, ale byłoby to bardzo nieprofesjonalne. Oferujemy ten rodzaj blatów i zachęcamy do jego wyboru. Brzegi tutaj nie zawodzą.

Nasze przyzwyczajenia

Na końcu warto podkreślić, że jeden i drugi blat – drewniany i laminowany – sprawdzi się, jeżeli się na niego zdecydujemy. Jeżeli nie mamy ręki do prac konserwatorskich, to zapewne lepiej będzie wybrać blat laminowany. Jeżeli jednak lubimy tego rodzaju prace, to blat drewniany na pewno nas nie zawiedzie. Zapraszamy do kontaktu z nami i wyboru oferty blatów, które są dostępne na naszej stronie. Gwarantujemy profesjonalną obsługę.

Dodaj komentarz

You have to agree to the comment policy.

Skontaktuj się z nami

Jeśli poszukują Państwo wysokiej jakości produktów drewnianych zapraszamy do naszej stolarni. W razie jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu osobistego, mailowego lub telefonicznego. Będzie nam bardzo miło, jeśli wybiorą Państwo nasze usługi.

Stolarnia i biuro
Miasto

ul. Ogrodowa 17 05-420 Józefów Warszawa

Showroom i magazyn
Miasto

ul. Poleczki 13 paw. 3 02-822 Warszawa
wg. GPS ul. Tango 5

Formularz kontaktowy

Imię

Email

Temat

Wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych w celu otrzymania odpowiedzi na zadane pytanie oraz powiązanych. Zgoda jest dobrowolna natomiast wymagana w celu otrzymania odpowiedzi. Mam prawo cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Szczegółowe informację na temat przetwarzania danych znajdziesz w Polityce Prywatności

Kontynuując przeglądanie naszej strony z blatami zgadzasz się na korzystanie z ciasteczek. Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij